ÖRNEK MESLEKLERİN MÜKEMMELLİK ÖLÇÜLERİ
Konunun Önemi:
Fertlerin, kurumların ve tüm toplumun kalkınmasına yardımcı olur.
İcra edilen sanat ve mesleğin gelişmesini sağlar.
Sanayicinin güçlenmesine yardımcı olur.
GENEL ÖLÇÜLER:
Bu alandaki çalışmaların mükemmelliğe ulaşabilmesi için öncelikle samimi bir niyet, güçlü bir irade ve büyük bir azim sahibi olunması gerekir.
1-Kişi, icra ettiği görevin, mesleğin ve sanatın mükemmellik ölçülerini bilmelidir. Bilmiyorsa çalıştığı yerden öğrenmeli; böyle bir ölçü yoksa belirlenmesi için talepte bulunmalıdır. Her görevlinin, meslek sahibinin veya sanat erbabının zaman zaman alanıyla ilgili kriterlerle kendisini ölçerek değerlendirmesi gereklidir.
2-Kişi, mükemmellikte en ileri olanlarla yarışmayı ve rekabet etmeyi mesleğinde ilke edinmelidir. Mükemmelliğe ulaşmak için hiçbir fedakârlıktan kaçınılmamalıdır.
3-Kişi, görevinde ve mesleğinde bilgi ve deneyimleri mutlaka takip etmelidir. Mesleğinde önce Allah’ı, sonra vicdanını hâkim kılarak kendisini kontrol etmelidir. Burada kendisini ve işini hesaba çekerken, elindeki zamanını, ihlasını, enerjisini ve verimini artırma konusunda yeteneklerini kullanıp kullanmadığını da değerlendirmelidir.
4-Her yapılan işe, mesleğe ve sanata güzellik katmaya gayret edilmelidir. Çünkü güzellik hem yapılan işe ve sanata hem de çevreye değer kazandırır. Bilindiği gibi böyle eserler bazen ticari olarak da değerlendirilebilmektedir.
5-Yapılan her işi ve sanatı iyiye doğru geliştirmeyi prensip edinmeli, her yeni icat ve gelişmeye sevinmeli ve gurur duymalıdır.
6-Kişi, sahip olduğu icat ve yaratıcılık yeteneklerini keşfetmeli ve geliştirmelidir. Bu yeteneklerin, eğitim fakülteleri ve bazı özel araştırma merkezlerinde testlerle ortaya konulabileceğini bilmelidir. Eğer bir icat yapmışsa, patentini alıp tescil ettirmelidir.
7-İnsan, aklını, ruhunu ve bedenini devamlı güçlendirici özel enerjilerle donatmalıdır. Kişi, çalıştığı yerde yaptığı işi başkası için yapıyor olsa bile, kendisi için yapıyormuş gibi en güzel şekilde yapmaya özen göstermelidir.
8-Her vatandaş, kendi mesleğinde ilerleyerek ülkesinin gelişimine katkı sağladığını düşünmeli ve sevgiyle, aşkla çalışmalıdır. Kişi, bütün bu çalışmaları vatani ve milli bir görev olarak görmelidir.
9-Hayat boyu dinç kalma ve verimi artırma yollarını ve prensiplerini bilmelidir böylece hayat tatlı ve canlı olur kişi her zaman sevinçli ve hoşnut kalır.
10-İcraatta mükemmellikte meslekte çok başarılı olmuş Önder kişileri kendisine rehber edilmelidir böyle kişiler hayatta ise onlardan o seviyeye ulaşmanın sırlarını prensiplerini öğrenerek uygulamalıdır. Hayatta olmayanlar için hayatlarını ele alan eserler okuyarak onları örnek almalıdır.
Kaynak: Prof. Dr. Mikdat YALÇIN
BOL-DAV BOLVADİNLİLER DAYANIŞMA VAKFI