Bolvadin’de ortak girişimin tarihi yazılsa eminim Sayha önemli bir bölüm olur. Sayha Bolvadin’de Bolvadinlilerin de ortaklığı ile kurulmuş Konya menşeli Sayha Holding’e bağlı bir işletmeydi. Sayha Holding, Bolvadin’imize de çuval fabrikası kurmak için girişimde bulunur. Bolvadin’deki işsizlik birçok hemşerimizin eksikliğini hissettiği bir olgu. Bolvadin’deki işsizliğe bir çare arayan Bolvadinliler Sayhanın Bolvadin’e kuracağı çuval fabrikasına olumlu bakarlar. Sayha'ında kurucuların şartı kâr ortaklığı ile Bolvadinlilerinde bu işletmeye sermaye katmaları, böylece Bolvadinliler hem kardan pay almaları hem de Bolvadin’deki işsizliği önüne geçilmesi söz konusuydu.
Bolvadinliler bu işe sıcak bakar. Hatta çuval çuval Alman Marklarının, Amerikan Dolarlarının yatırıldığı bile rivayet edilir. Yani Bolvadinli bu işe parasını ve benliğini koyar. Fabrika inşaatı başlar makinalar gelir birçok Bolvadinli, köy ve kasabalarında vatandaşlar burada işe başlar. Bu arada Bolvadinliler şef olur, teknisyen olur. Her birinin iş yerinde bir unvanı olmaya başlar. Sosyal imkânlardan faydalanırlar. Sayhanın sayesinde birçok insan ev kurar. Geleceğe umut beslemeye başlar. Hatta ek tesis kurmayı fabrika alanın genişletmeyi bile düşünürler.
Gel zaman git zaman işler değişir ortalığa sayha batıyor söylentisi çıkar. Hissedarlar paralarını kurtarmak için akın eder. Bir süre sonra sayha macerası Bolvadin’de birçok şehir efsanesi ile sona erer.
Peki Sayha kurulmasaydı iyi mi olurdu?Bolvadin’e ve ortaklıkla kurulan şirket profillerine kötü örnek mi oldu? Yoksa bu batış karşısında farkı tedbirler alınabilir miydi? Bolvadin’e yapılacak yatırımların önünü bu tür yatırımlar mı tıkadı? Evet Bolvadinliler bu soruları kendimize sormak ve sorgulamak zorundayız. Geçmişten gereken dersleri almalıyız ki geleceğe güvenle bakabilelim. Şimdi organize sanayine nasıl yatırımcı çekebiliriz diye düşünmeliyiz.
04.08.2023
Barış Ceylan Ak